Wszystkie dotychczasowe wytyczne WHO w zakresie jakości wody przeznaczonej do spożycia i bezpieczeństwa systemów zaopatrzenia w wodę obejmują również sytuację związaną z wybuchem epidemii COVID-19. Żadne dodatkowe środki nie zostaną najprawdopodobniej wdrożone, ponieważ nie są potrzebne. Jak zapewnia Światowa Organizacja zdrowia, proces dezynfekcji wody zapewnia szybką inaktywację wirusa COVID-19 i nie ma obecnie jakichkolwiek dowodów na możliwość jego przeżycia w wodzie pitnej.
Koronawirusy mają bardzo niską odporność na promieniowanie UV i środki dezynfekcyjne powszechnie stosowane w procesach technologicznych uzdatniania wody (chlor, podchloryn sodu czy dwutlenek chloru).
Z uwagi na warstwę lipidową, którą mają koronawirusy, detergent taki jak mydło, nie tylko pozwala spłukać wirusy z ciała, ale całkowicie je niszczy. Należy o tym zatem pamiętać, stosując się do wszelkich zaleceń, jakie wydadzą służby sanitarne.